برنج یکی از مهمترین اقلام ضروری در سبد مصرفی افراد جامعه بهحساب میآید که دارای ارزش غذایی بالایی است. از طرفی برنج بهعنوان یک غلات باارزش غذایی فوقالعاده جایگاه ویژهای در سفره ایرانی دارد. البته در کشورهای پرجمعیتی همچون هندوستان و چین از برنج بهعنوان یک غذای اصلی زیاد استفاده میکنند. با توجه به تقاضای زیاد برای برنج شاهد انواع متنوعی از برنج در بازار هستیم که هرکدام دارای شکل ظاهری متفاوت هستند و از طرفی عطر و طعم متفاوتی نیز دارند. در مناطق شمالی کشور بهترین برنجهای مرغوب و باکیفیت کشت میشود که هرکدام دارای عطروطعم بینظیری هستند. همانطور که بیان کردیم با تقاضا زیاد برای برنج انواع متنوعی از اقلام برنج در بازار موجود است که هرکدام عطروطعم متفاوتی دارند و از طرفی ازنظر شکل ظاهری نیز با یکدیگر متفاوت میباشند.
در کنار برنج ایرانی، برنج باسماتی نیز در بازار خریدوفروش میشود که عطروطعم بینظیری دارد و دراینبین طرفداران خاص خود را دارد. جالب است بدانید کلمه باسماتی به معنای خوشبو است و میتوان علت نامگذاری این برنج را عطروطعم بینظیر آن دانست. برنج باسماتی در کنار عطروطعم فوقالعادهای که دارد بسیار سبک است و در زمان پخت نیز قد آن کشیدهتر میشود که در دو نوع قهوهای و سفید در بازار به فروش میرسد. ما در این مقاله قصد داریم به معرفی برنج ایرانی و برنجی باسماتی بپردازیم و تفاوت این دو برنج را نیز برای شما بیان کنیم بنابراین تا انتهای مقاله با همراه شوید.
برنج ایرانی
یکی از پرمصرفترین اقلام در سبد مصرفی افراد جامعه، برنج است که اغلب بسیاری از غذاها نظیر کبابها و خوروشتها با آن سرو میشود. در ایران انواع متنوعی از برنج کشت میشود که به نام برنج ایرانی نام دارد. در استانهایی همچون مازندران و گیلان برنجهای مرغوب و باکیفیتی کشت و برداشت میشود که از عطروطعم عالی برخوردار هستند و اغلب همه این مدل از برنج را به نام برنج شمالی میشناسند. البته در برخی از استانهای کشور نیز برنج ایرانی کاشته میشود اما نسبت به برنجهای شمالی در جایگاه دوم قرار دارد. برنج ایرانی ظاهر بلوری و یکدست و هماندازهای دارد. از طرفی رنگ آن استخوانی و بدون هیچ ترک و شکستگی است. از ویژگیهای دیگر برنج ایرانی میتوان به عطروطعم بینظیر آن اشاره کرد که در زمان دم کردن آن بوی عطر خوش آن از چند کوچه پایینتر به مشامتان میرسد.
خواص برنج ایرانی
برنج ایرانی ازجمله برنجهایی است که در شمال کشور کشت میشود و کیفیت بالایی دارد. برنج ایرانی دارای خواص بسیار بالایی نیز هست که میتوان به برخی از آن در موارد زیر اشاره کرد:
یکی از مهمترین خواص برنج ایرانی داشتن ویتامین B12 است.
برای بهبود عملکرد دستگاه گوارش بسیار خوب عمل میکند و موجب تثبیت قند خون نیز میشود.
از بیماریهای قلبی، فشارخون و مشکلات پوستی جلوگیری میکند.
برنج باسماتی
برنج باسماتی تاریخچه قدیمی دارد درواقع در زمانهای دور نیز این برنج کاشت و برداشت میشد و تا به الان نیز کشت آن در کشورهای همچون هندوستان ادامه دارد. برنج باسماتی در دو شکل قهوهای و سفید کشت میشود و ازجمله اقلامی است که در آسیای جنوبی و هند بسیار مورداستفاده قرار میگیرد. این برنج بافت نرم و کرکی دارد که در زمان دم کردن قد آن دو برابر میشود. در غذاهای آسیایی و هندی از برنج باسماتی در تهیه غذاهایی همچون پودینگ، پیلاف و دسرها و سایر غذاها به کار میرود. برنج باسماتی با داشتن ویتامینها و مواد مغذی از ارزش غذایی بالایی برخوردار است که در زمان پخت نیز ارزش غذایی آن بهخوبی حفظ میشود. برنج باسماتی کیفیت بالایی دارد و در زمان پخت و دم کردن آن عطروطعم ملایمی در فضای آشپزخانه پخش میشود. با توجه به اینکه برنج باسماتی در خاکهایی کشت میشود که منبع تغذیه آن آبمعدنی است به همین دلیل از ارزش غذایی بالایی برخوردار است. بهتر است بدانید همه این ارزش غذایی به همراه ویتامینها در زمان پخت نیز در برنج همچنان حفظ خواهد داشت و این بر عطروطعم بینظیر آن نیز تأثیر فوقالعادهای دارد. البته این برنج برای کسانی که به دنبال کیفیت بالا، عطروطعم بینظیر و شکل ظاهری متفاوت هستند گزینه مناسبی بهحساب میآید.
خواص برنج باسماتی
به دلیل شاخص کلسیمی پایین، برنج باسماتی برای افراد دیابت بسیار مناسب است.
مصرف مداوم برنج باسماتی در جلوگیری از بیماریهای قلبی و سکتههای مغزی بسیار مؤثر است و از طرفی کلسترول خون را کنترل میکند.
دارای کربوهیدرات زیادی است که درنتیجه خاصیت سیرکنندگی دارد و برای افرادی که رژیم غذایی را دنبال میکنند گزینه مناسبی است.
برنج باسماتی با داشتن فیبر زیاد برای تقویت سیستم گوارشی بسیار مفید است.
تفاوت برنج باسماتی با برنج ایرانی
همانطور که بیان کردیم با توجه به تقاضای زیاد مردم جهان در مصرف و خرید برنج انواع متنوعی از برنج تولید و به بازار عرضه میشود. در متن بالا برنج ایرانی و برنج باسماتی را برای شما بیان کردیم در ادامه قصد داریم به تفاوت بین برنج ایرانی و برنج باسماتی بپردازیم.
یکی از مهمترین تفاوتهای برنج باسماتی با برنج ایرانی این است که این برنج ازنظر شکل ظاهری بلندتر بوده و حالت سوزنی شکل دارد که میتوان با دیدن شکل ظاهری برنج آن را تشخیص داد. علاوه بر اینیکی دیگر از تفاوتهای برنج ایرانی با برنج باسماتی این است که در زمان پخت نیاز به آب بیشتری دارد و از طرفی توصیهشده برای پخت این برنج باید از آب بیشتری استفاده کرد تا حالت چسبندگی به خود نگیرند. اغلب برنج باسماتی نیز با زردچوبه و زعفران دم میشود که بعد از پخت نرمتر از برنج ایرانی است. از طرفی عطروطعم برنج باسماتی نیز متفاوتتر از عطر و طعم برنج ایرانی است و در زمان پخت میتوان آن را تشخیص داد.
سخن پایانی
برنج محبوبترین غلات در سطح جهان واصلیترین غذای اصلی بیش از نیمی از جمعیت جهان است.برنج بهعنوان یک غلات باارزش غذایی فوقالعاده نقش پررنگی در سبد مصرفی افراد دارد و بهعنوان یک اقلام اصلی و پرمصرف محسوب میشود. برنج ایرانی و برنج باسماتی نمونههایی از برنجهایی باارزشی هستند که عطروطعم بینظیری دارند. البته تفاوتهای بین این دو برنج نیز وجود دارد که میتوان به برخی از تفاوتهای این دو برنج نظیر شکل ظاهری ، عطروطعم و نحوه پخت هردوی برنج اشاره کرد.