برنج هزاران سال است که یک غذای اصلی در سراسر جهان بوده و بخش قابل توجهی از وعده غذایی ما را تشکیل می دهد. ما می توانیم صدها دستور پخت برنج را در کتاب های آشپزی پیدا کنیم و به راحتی درست کنیم و طعم و مزه لذیذ هر کدام را بچشیم . برنج بر اساس رنگ، اندازه و شکل انواع مختلفی دارد که البته برنج سفید و برنج قهوه ای رایج ترین گونه های برنج هستند. برنج قهوه ای خواص درمانی زیادی دارد و درمان دیابت نیز موثر می باشد. شاید این سوال برای شما پیش بیاید که برنج قهوه ای با برنج سفید چه تفاوت هایی دارد؟
در پاسخ به این سوال بیان می کنیم که تفاوت برنج سفید و برنج قهوه ای مربوط به لایه های پوششی آنهاست. در واقع برنج قهوه ای برنج کاملی است زیرا در فرآیند آسیاب کردن تنها لایه بیرونی یا همان پوسته آن حذف می شود در حالی که لایه های دیگر دست نخورده باقی می مانند. اما در فرآیند آسیاب کردن برنج سفید برعکس برنج قهوه ای تمام لایه ها از جمله پوسته، لایه سبوس و لایه جوانه از بین می برد و تنها اندوسپرم های نشاسته ای باقی می ماند. با توجه به اینکه بسیاری از ویتامین ها، فیبرهای غذایی، روغن سبوس و مواد مغذی ضروری در لایه های سبوس و جوانه برنج وجود دارد. بنابراین برنج سفید فاقد این مواد مغذی است و برعکس آن برنج قهوه ای منبع غنی از این مواد مغذی است که خواص درمانی زیادی دارد.
برنج قهوه ای در درمان دیابت
برنج قهوه ای در درمان دیابت بسیار موثر است. در واقع قند خون را به کندی افزایش می دهد و در فرد مبتلا به دیابت اثرات مثبت خود را نشان می دهد. این امر به این دلیل است که برنج قهوه ای به عنوان یک کربوهیدرات پیچیده، نسبت به برنج سفید فرآیند آزاد سازی قند را به کندی در بدن انجام می دهد.
البته یکی از خواص درمانی برنج قهوه ای در درمان دیابت این است که این برنج حاوی مواد مغذی و کم کالری است که برای درمان دیابت نوع 2 و چاقی نیز بسیار موثر می باشد. البته طبق تحقیقات انجام شده در رابطه با برنج قهوه ای می توان نتیجه گرفت که جایگزین کردن برنج قهوه ای به جای برنج سفید خطر ابتلا به نوع 2 را در حدود 16 درصد کاهش می دهد.
خواص برنج قهوه ای
برنج قهوه ای در مقایسه با برنج سفید از نظر مواد مغذی غنی تر است و بنابراین فواید زیادی برای سلامتی دارد. برنج قهوه ای سرشار از فیبر، مواد معدنی و منیزیم است که نقش مهمی در حفظ سلامت قلب ما دارد و در نتیجه خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش می دهد.
این غلات کامل یک محصول غذایی بدون گلوتن است که آن را برای افرادی که نسبت به غذاهای غنی از گلوتن حساسیت دارند مناسب می باشد. به علاوه برنج قهوه ای همچنین حاوی مواد معدنی مانند آهن، مس، روی، فسفر و سلنیوم است که فواید بی شماری برای سلامتی دارند.
ما می توانیم این غذای همه کاره را در انواع دستور العمل های غذایی بگنجانیم. مصرف غلات کامل مانند برنج قهوه ای می تواند خطر ابتلا به بسیاری از بیماری ها را کاهش دهد. بنابراین، برنج قهوه ای را جایگزین برنج سفید کنید و از طعم غنی و فواید سلامتی آن لذت ببرید.
این غلات کامل دارای مقدار قابل توجهی منگنز است که منگنز برای بسیاری از فرآیندها مانند رشد استخوان، انقباض عضلانی، عملکرد سیستم عصبی و بهبود زخم برای بدن ما ضروری است.
برنج قهوه ای منبع غنی از ویتامین ها مانند فولات و ویتامین B2، B3، B5 و B6 است که نیاز بدن به ویتامین را تا حد زیادی تامین می کند.
برنج قهوه ای نه تنها مواد مغذی را برای بدن تامین می کند، بلکه از بیماری های خطرناکی مانند سرطان یا پوکی استخوان نیز جلوگیری می کند. سعی کنید برنج قهوه ای را به منوی غذایی روزانه خود اضافه کنید تا از خواص بی نظیر آن بهره مند شوید.
برنج قهوه ای یک منبع کاملا طبیعی مواد مغذی و فیبر است، بنابراین یکی از بهترین غذاها برای رشد کودکان محسوب می شود. نه تنها این، منبع غنی فیبر موجود در برنج قهوه ای به تقویت حرکات روده و جلوگیری از یبوست در نوزادان کمک می کند.
برنج قهوه ای نیز کمتر باعث ایجاد آلرژی می شود بنابراین می توانید با خیال راحت برنج قهوه ای را برای پختن فرنی برای کودکان استفاده کنید.
برنج قهوه ای در برابر بیماری های مزمن از بدن محافظت می کند. برنج قهوه ای دارای لایه سبوس است به همین دلیل حاوی ترکیبات محافظی به نام فلاونوئیدها است که نمونه هایی از آنها شامل آپیژنین و کورستین است. این ترکیبات نقش مهمی در محافظت در برابر بیماری های مزمن دارند. مطالعات متعدد نشان می دهد که مصرف غلات کامل مانند برنج قهوه ای در رژیم غذایی با کاهش خطر بیماری هایی مانند بیماری قلبی، برخی سرطان ها از جمله سرطان پانکراس و معده و همچنین دیابت نوع 2 مرتبط است.
برنج قهوه ای از انرژی بدن پشتیبانی می کند و سطح گلیکوژن را پس از ورزش بازیابی می کند. به همین دلیل ورزشکاران اغلب برنج سفید را به عنوان منبع انرژی ترجیح می دهند، این به این دلیل است که کربوهیدرات های تصفیه شده، مانند برنج سفید، منبعی از کربوهیدرات سریع و به راحتی قابل دسترسی هستند که برای جبران گلیکوژن ماهیچه ها پس از فعالیت بدنی مورد نیاز است.
نکاتی که باید در زمان خرید و نگهداری از برنج قهوه ای بدانید
یکی از نکات مهم در زمان خرید برنج قهوه ای این است که قبل از خرید برنج باید تازگی آن را بررسی کنید.
به این نکته دقت داشته باشید که برنج قهوه ای را می توان تا 6 ماه در دمای اتاق نگهداری کنید. در واقع برنج قهوه ای را نباید زیاد نگهداری کنید زیرا لایه روغن طبیعی برنج در صورت نگهداری طولانی مدت ممکن است آسیب ببیند.
یکی دیگر از نکات مهم در زمان نگهداری برنج قهوه ای این است که نباید برنج قهوه ای را بیش از یک بار گرم کنید.
سخن پایانی
برنج قهوه ای یک غلات کامل تصفیه نشده است که فقط پوست بیرونی آن برداشته شده است، بنابراین بسیاری از فواید خود را حفظ کرده و حاوی بسیاری از مواد مغذی است.برنج قهوه ای نه تنها یک ماده ضروری در منوی رژیم غذایی است، بلکه برای سلامت افرادی که رژیم ندارند نیز مفید است. فواید برنج قهوه ای می تواند به شما در کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی، دیابت، سرطان، یبوست، پوکی استخوان و ...کمک کند. البته به یاد داشته باشید که برنج قهوه ای را هم باید در حد متعادل مصرف کنید.